Rаскршће цивилизацијa

Данашњи Београд основали су Келти још у 3. веку п. н. е. и назвали га Сингидун(ум). Римска, византијска, османска и аустро-угарска империја владале су градом, узимајући од њега и остављајући на њему свој цивилизацијски печат. У средњем веку по први пут је постао српски и од тада има посебно место у националном идентитету српског народа. Град је био и остао поносна престоница Србије, а у његовом развоју велики су трагови османске и западноевропске цивилизације, чији се елементи преплићу у готово свим аспектима београдске свакодневнице: од улица, преко архитектуре, трговине, обичаја, кухиње, одевања па чак и језика којим Београђани говоре. Географски положај и стратешки значај града учинили су га поприштем великих историјских догађаја, а мисија групе The Spirit of Belgrade је да сачувамо и што верније представимо слику о Београду и његовим житељима кроз векове.

Београд спада у градове са пребогатим културним и историјским наслеђем, знаменитим историјским личностима, добром кухињом, забавом и егзотичним причама. Као у популарној песми, он срце своје несебично дарује и заиста је отворен за све оне који желе да га упознају. Најбољи начин да и Ви осетите део тог космополитског духа јесте The Spirit of Belgrade неформална група високо образованих лиценцираних туристичких водича који ће Вам, кроз низ тематски конципираних тура, представити српску престоницу – раскршће цивилизација и спој невероватних различитости и противуречности.

Поред посебних приватних тура које можемо креирати и уобличити у складу са жељама и потребама корисника (уз професионално вођење на српском, енглеском и шведском језику), осмислили смо неколико тематских тура које верно репрезентују богато наслеђе Београда. Историја Београда кроз шетњу градом, Јеврејско културно-историјско наслеђе Београда, Окупирани Београд у Другом светском рату, Трагом науке и технологије и друге тематске туре уприличене су у више варијанти, са циљем да Вам, у складу са Вашим жељама, могућностима и слободним временом, приближе дух Београда на најбољи могући начин.

Туре The Spirit of Belgrade

Обиласци

ТРАГОМ НАУКЕ И ТЕХНОЛОГИЈЕ

Београд је у 19. и 20. веку био регионална престоница индустрије, техничких наука и нових технологија. Многе технолошке иновације, како оне у сфери индустријске производње тако и оне које су постале незаменљив део свакодневног живота савременог човека, на Балкану су међу првима уведене управо у српској и југословенској престоници. Иако израсла из веома скромне материјалне основе, српска наука темељила се, а и даље је тако, на квалитетном високошколском образовању и великом ентузијазму и прегалаштву даровитих појединаца. Технички факултети Универзитета у Београду и даље спадају међу престижније у Европи, а њихови дипломци одлазе на рад у интернационалне компаније или на стручно и научно усавршавање у установе широм света. Београд, као српска престоница, чува и посебно сећање на великане српске и светске науке, попут Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића, да поменемо само оне најпознатије.

Циљ туре Трагом науке и технологије групе The Spirit of Belgrade је упознавање са историјом науке и индустрије и развијање свести о значају науке и нових технологија за човеков живот и друштво у целини. Будући да је индустријско наслеђе Београда размештено на удаљеним локацијама периферије града, а уз то се налази и у прилично нерепрезентативном стању, за Вас смо осмислили четворочасовну пешачку туру ширим центром града.

Тура предвиђа посете:

 • Музеју науке и технике,
 • Музеју Николе Тесле,
 • Железничком музеју и централној железничкој станици,
 • Техничким факултетима и споменику Николи Тесли.
 • Опционо, у тренуцима када су ове установе активне, тура обухвата и посету Музеју Вука и Доситеја и Центру за промоцију науке.

  ТРАГОМ КРСТА, ЗВЕЗДЕ И ПОЛУМЕСЕЦА – РЕЛИГИЈСКО НАСЛЕЂЕ БЕОГРАДА

  Београд је током своје дуге историје био дом многих народа и царстава, који су са собом носили своје цивилизацијско наслеђе и ширили своја верска уверења. Од средњег века до данас у Београду су континуирано живеле и развијале се хришћанске (најбројнија православна, али и католичка и протестантске), јеврејске (сефардска и ашкенаска) и исламске заједнице. Бројност њихових чланова и богомоља у граду мењали су се током историјских епоха, али су духовни и цивилизацијски трагови остали неизбрисиво уткани у идентитет Београда и његово духовно наслеђе. Свака религија и цивилизација оставили су трајан печат на неку етапу у развоју града, а упркос свим ратовима и уништењима, материјални трагови од давнина присутног верског суживота поносно стоје и данас. Разумевање различитих религијских утицаја на формирање града и урбане културе од суштинског је значаја за једно дубље и потпуније упознавање са Србијом и њеном престоницом.

  Циљ туре Трагом крста, звезде и полумесеца – религијско наслеђе Београда групе The Spirit of Belgrade је упознавање са религијским и духовним наслеђем српске престонице, као и промоција мултикултурализма и суживота различитих верских заједница на овом простору. Због тога смо за Вас осмислили пешачку туру у трајању од око 4 сата, која обухвата посете религијским објектима и музејима најзначајнијих верских заједница у Београду.

  Тура подразумева обилазак:

 • Саборне цркве,
 • Музеја СПЦ,
 • Синагоге Сукат Шалом и Јеврејског историјског музеја,
 • Бајракли џамије и Шејх-Мустафиног турбеа,
 • Римокатоличке Цркве Криста Краља.
 • Стручно вођење обогаћено је наративом о историји, културним и цивилизацијским особеностима верских заједница на простору Београда, као и упознавањем са актуелним суживотом и сарадњом верских организација.

  ЈЕВРЕЈСКО КУЛТУРНО- ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ БЕОГРАДА

  Иако поједини историјски извори помињу Јевреје у Београду још у средњовековном периоду, живот и развој сефардске заједнице у српској престоници могуће је у континуитету пратити од половине 16. века. Протерани из Шпаније едиктом Фердинанда II и Изабеле I 1492. године, Сефарди су насељавали простор Османског царства у чијем се саставу тада налазио и Београд. Током векова чували су своју традицију и постепено развијали своју заједницу, размењујући културне и цивилизацијске утицаје са локалним српским и турским становништвом. Иако испрва углавном сиромашни и конзервативни, од 19. века и стицања аутономије, а потом и независности српске државе, били су важан део њене елите. Бројни истакнути уметници, научници, политичари, трговци, банкари и издавачи потицали су из јеврејске заједнице. Јевреји су, чувајући своју веру и традицију, истовремено били и српске патриоте, учесници балканских ратова и Првог светског рата, истакнути хуманитарци и заслужни грађани. Поред сефардске, у периоду између два светска рата, велики успон забележила је и ашкенаска заједница, која се за кратко време утростручила и 1926. изградила своју синагогу Сукат шалом, једину данас активну синагогу у Београду и централној Србији.

  Успон јеврејских заједница у Београду сурово је прекинут Холокаустом (Шоа), у коме је убијено готово 90% српских Јевреја. Уништене су и опљачкане бројне синагоге, укључујући и Бет Јизраел, најлепшу сефардску синагогу у овом делу Европе. О страдању Јевреја сведоче део поставке Јеврејског историјског музеја, немачки логор Старо Сајмиште и Јеврејско гробље у Рузвелтовој улици.

 • краћа, пешачка тура (око 2:30 сата) подразумева посету синагоги, Јеврејском историјском музеју, Јеврејској улици на Дорћолу и целовит преглед јеврејске историје
 • краћа тура са превозом (око 4 сата) подразумева посету синагоги, Јеврејском историјском музеју, јеврејским улицама на Дорћолу и Земуну, логору Старо сајмиште и једном јеврејском гробљу, уз детаљан преглед јеврејске историје у Србији.
 • дужа тура са превозом (око 6 сати) подразумева обилазак свих значајних места јеврејског наслеђа у Београду: посету синагоги, Јеврејском историјском музеју, јеврејским улицама на Дорћолу и Земуну, логору Старо сајмиште, јеврејским гробљима у Београду и Земуну, паузу за ручак и факултативну посету стратишту у Јајинцима и појединим споменицима посвећеним страдању Јевреја у Холокаусту.
 • ОКУПИРАНИ БЕОГРАД У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  Београд, престоница Србије и Југославије, провео је под немачком окупацијом у Другом светском рату готово 3,5 године. Немачко бомбардовање априла 1941. тешко је оштетило хиљаде грађевина и учинило предратне обрисе града готово непрепознатљивим. Током окупације, у Београду су биле смештене установе немачке окупационе управе: штаб Војног заповедника у Србији, фелдкомандатура за Београд, Гестапо (од 1942 – БдС). Суровост окупационог режима и слободарске традиције довели су до организовања отпора, како оног под вођством КПЈ, тако и различитих видова спонтаног и мање институционализованог пркоса окупатору. Немци су, уз помоћ појединих органа колаборационистичке управе, узвратили терором већ од лета 1941. године.

  На простору данашње територије града Београда постојала су чак четири концентрациона логора које је формирала немачка управа. Бројни родољуби мучени су и убијани у њима, као и у затвoрима Гестапоа и Специјалне полиције, а на територији града обележена су и друга места страдања. Током окупације већина Београђана живела је тешко и у немаштини, оскудевали су у храни, лековима и огреву, али су кафане и позоришта радили више него икада пре. Сарадња са покретима отпора кажњавана је драконским мерама, али су многи млади Београђани учествовали у помагању покрета отпора, акцијама против окупатора и њихових помагача, спасавању Јевреја. Јеврејска заједница, која је пре рата бројала око 12.000 чланова, доживела је Холокауст у коме је страдало близу 90% њих. Окупатор се најсуровије односио управо према Јеврејима и Ромима, о чему сведоче бројни споменици и места сећања у престоници Србије.

  Београд је ослобођен 20. октобра 1944. године заједничком акцијом Црвене армије и Народноослободилачког покрета. Гробље и споменик Ослободиоцима Београда и данас верно сведоче о херојству и пожртвованости исказаној у операцијама за ослобођење града од нацистичког окупатора. Циљ туре Окупирани Београд у Другом светском рату групе The Spirit of Belgrade јесте упознавање заинтересованих са ратном свакодневицом и страдањем, као и чување успомене на бројне жртве фашизма. Услед разуђености локалитета који сведоче о окупацији Београда (1941–1944) нудимо три варијанте туре, различитог трајања:

 • кратка пешачка тура (3 сата) обухвата места страдања и отпора у ужем центру града, посету Јеврејском музеју, Синагоги и упознавање са свакодневним животом у окупираном Београду.
 • краћа тура са превозом (3:30–4 сата) обухвата обилазак грађевина у којима су били команде и затвори Гестапоа и Специјалне полиције, као и посету локалитетима четири логора на простору данашњег Београда (укључује и Музеј Бањичког логора).
 • дужа тура са превозом (око 6 сати) подразумева обилазак места страдања у ужем центру града, обилазак четири логора, посету Спомен парку у Јајинцима, Централном гробљу (једном од стратишта Бањичког логора) и гробљу Ослободиоца Београда.
 • ПОГЛЕД СА ВИСИНЕ ОМИЉЕНОГ БЕОГРАДСКОГ ИЗЛЕТИШТА

  Са својих 511 метара надморске висине Авала једва испуњава норме неопходне да бисмо је сматрали планином. Па ипак, ова мала планина већ је вековима омиљено излетиште Београђана, део њиховог одрастања и идентитета. Још у време Римљана и током средњег века на Авали су експлоатисане руде олова, сребра и цинка, а од 19. века и минерал изразито зелене боје, који је по планини добио име Авалит.

  На Авали се налази ружа ветрова која изузетно благородно делује на хроничне болеснике и оболеле од болести респираторних органа. Свестан лековитих својстава Авале, кнез Милош често ју је лично посећивао, а 1859. године издао је и посебан декрет којим је забранио сечење шума на планини. Око сто година касније изграђено је дечје одмаралиште са санаторијумом које и данас ради. На Авали постоје бројне пешачке и трим стазе, рекреациони простори, а о богатству биљног света на планини сведочи и податак о постојању око 600 различитих врста, од којих су многе лековите или ретке. Сама шетња авалским пространствима представља вид рекреације тако потребне савременом човеку.

  Упркос свему наведеном, Авала је најпознатија по двема монументалним грађевинама: телевизијском торњу, високом преко 200м, и Споменику незнаном јунаку, уметничком ремек-делу изграђеном на остацима средњовековног града Жрнова. Авалски торањ симбол је Београда и поуздан знак распознавања када из даљине прилазите престоници. Обновљен је 2011. године и на његовом врху налази се кафе-ресторан са панорамским погледом који одузима дах и ставља Вам читав Београд, али и део Шумадије, на длан. Споменик незнаном јунаку, као и споменик совјетским ратним ветеранима погинулим у авионској несрећи 1964. године представљају драгоцене и уметнички вредне споменике ратницима Првог и Другог светског рата.Циљ туре Поглед са висине омиљеног београдског излетишта групе The Spirit of Belgrade је да Вам омогући да већи део дана проведете у оази мира најомиљенијег београдског излетишта и на тај начин упознате и другу страну живота у ужурбаној српској престоници.

  Тура подразумева посету:

 • Авалском торњу (пиће или ручак у панорамском ресторану),
 • Споменицима Незнаном јунаку и совјетским ратним ветеранима,
 • Старом руднику aвалита и уживање у природним благородним својствима планине и њеног екосистема.
 • Опционо, за веће групе, могуће је организовати тренинг, тим-билдинг или друге рекреативне садржаје под стручним вођством и надзором лиценцираних водича, аниматора и тренера.

  BELGRADE NATURE TOUR – ДОЖИВЉАЈ ПРИРОДЕ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

  Београд је данас један од модерних европских градова, прожет богатом прошлошћу и тежњом ка константној модернизацији и технолошком напретку. Свакодневни живот у престоници Србије наликује животу у европским метрополама и обележен је великим интензитетом рада и кретања. Вековима је код човека постојала жеља да из ужурбаног и брзог града побегне и ужива у лепотама природе. Многи не знају да Београд туристима нуди фантастичне паркове, од којих сваки има посебну и занимљиву причу, као и феноменална места природе, изолована од ужурбане свакодневнице, иако се налазе у непосредној близини центра града. Неописив је осећај доћи до најлепшег шеталишта Београда, Калемегдана, и из даљине, са ушћа двеју река, посматрати начин живота у главном граду Србије. На Калемегдану се налазе и чувени Планетаријум, у коме се свакодневно одржавају симулације смене обданице и ноћи, уз узбудљиво вођење кроз најзначајнија сазвежђа и опис небеских тела, као и Природњачки музеј, који својим тематским изложбама деценијама упознаје Београђане са светом природе. За љубитеље животиња ту је и зоолошки врт са површином од преко 7 ха и преко 200 животињских врста, што га чини једним од најатрактивнијих на простору Балкана.

  Belgrade Nature tour групе The Spirit of Belgrade осмишљен је са циљем да посетиоцима представи природњачки доживљај Београда и упозна их са оазама природе и установама за проучавање природе у српској престоници.

  Тура обухвата посету:

 • Ботаничкој башти, по многима једној од најлепших у Југоисточној Европи,
 • Панорамско разгледање Калемегдана,
 • Посету Зоолошком врту,
 • Планетаријуму и Природњачком музеју,
 • Шетњу кроз парк Ташмајдан.
 • Тура је пешачка, али се веће дистанце између локација прелазе организованим превозом.