Доживите Ниш, разумећете Србију

Смештен на обалама реке Нишаве у пространој и плодној котлини, Ниш је од првих векова свог постојања био предодређен да буде значајно место на Балкану. Подједнака удаљеност од два историјска града, Београда и Софије, оставила је простора за његов несметани развој и доминацију над делом Балкана у коме се налази.

Зашто доћи у Ниш?

Зато што нећете прочитати ниједну историју Римског царства у којој се не помиње овај град; зато што је место рођена бар тројице римских имератора, од којих је Константин Велики (4в.) најзначајнији; зато што је место сусрета и проласка многих европских владара, велика балканска епархија са дугом хришћанском историјом и бројним црквеним оцима, једно од престоних места средњовековне Србије и велики османски град из којег се ширио дух Оријента са свим чарима своје културе и кухиње.

У новијој историји Ниш је био место дипломатског почетка Првог светског рата и стварања Југославије. Током XX века предњачио је у развоју од многих градова у окружењу, не само у Србији, већ и у региону. За то су најзаслужни индустријска ренесанса кроз коју је прошао и прерастање у велики универзитетски центар. Па ипак, све то није утицало да изуби свој идентитет и постане само још један велики и безличан град. Напротив, свест о његовој величини видећете на лицу сваког Нишлије кога сретнете на улици, насмеје вам се и пожели добродошлицу у овај велики и занимљив град.

Niš is Big је неформална група туристичких водича и истраживача посвећених туристичкој промоцији Ниша. Многи међу нашим члановима спадају у водеће познаваоце различитих области културно-историјске баштине овог града (историја, историја религије, архитектура, историја уметности…). Вишегодишњом заједничком сарадњом постали смо група професионалаца са великим успехом у овом послу, а бројни научни екслузивитети и занимљивости, које са гостима радо делимо, учинили су нас најтраженијим домаћинима Ниша код свих група туриста, било домаћих или страних. Зато су шетње кроз овај значајни балкански град са нама увек незаборавна искуства, пуна неформалних прича и лаганог ужитка који ће Вас оставити са утиском да сте напокон нашли место коме сте одувек припадали.

Туре Niš is Big

Обиласци

НИШ: ГРАД ЖРТАВА И ХЕРОЈА

НИШ: ГРАД ЖРТАВА И ХЕРОЈА (3:30, са превозом)

Као значајан фактор у плановима немачких и бугарских окупатора, Ниш је имао своју улогу у ратним збивањима током Другог светског рата (1941–1945) у Југославији. Упоредо са тим, у њему се развијало локално подземље отпора сачињено махом од родољуба и предратних бораца за права радника. Њихова добра организација и смеле акције учинили су овај град симболом родољубља и борбе против фашизма, али, нажалост, и стратиштем у коме је више хиљада Југословена страдало у масовним фашистичким егзекуцијама. Захваљујући томе што је највише здања и комплекса у Нишу сачувано управо из овог периода, тура Ниш: град жртава и хероја непосредније од осталих наших програма подстиче нарочит доживљај једног значајног дела локалне историје и интересовање за обичне људе који су тај период обележили.

1. Гробница на Синђелићевом тргу
– Место на којем је сахрањено 14 палих бораца из Другог светског рата
2. Зграда у којој је делао Окружни комитет КПЈ Ниш 1942. године
3. Хотел Парк
– Место на којем је 3. августа 1941. године извршена једна од најсмелијих диверзија народноослободилачког покрета у Србији за време Другог светског рата
4. Бановина
– Немачка Фелдкомандантурa
5. Логор 12. фебруар
– Место првог масовног бекства заробљеника у окупираној Европи (12. фебруар 1942. године)
– Један од најочуванијих логора из Другог светског рата на Балкану
6. Затвор Специјалне полиције у Нишу
7. Спомен-парк Бубањ
– Једно од највећих стратишта из Другог светског рата на територији бивше Југославије.

ХРИШЋАНСКО НАСЛЕЂЕ НИША

ХРИШЋАНСКО НАСЛЕЂЕ НИША (4:40, са превозом)

Црквено предање сведочи да су још апостоли проповедали на територији Балкана, а археологија да је у периоду најранијег хришћанства Ниш имао велику хришћанску заједницу. О томе сведоче бројни именом незнани мученици из овог периода, чије гробнице (мартиријуми) и данас постоје.

Тура Хришћанско наслеђе Ниша упознаће Вас са хришћанским светињама овог града, који је од првих векова хришћанства био епископско седиште, а у средњем веку и митрополија. Због тога је група Niš is Big припремила за Вас четворочасовни обилазак најрепрезентативнијег хришћанског наслеђа овог града. Тура обухвата обилазак катедралног храма нишке епархије посвећеног Силаску Светог духа на апостоле (грађеном 1756–1877); старог саборног храма Сабора Светих архангела (грађеном 1815–1819); древног хришћанског Храма Светог Николe, у коме су се до 1386. године чувале мошти ранохришћанског светитеља Прокопија, а која је од пада града под османску власт до ослобођења 1877. године шест пута мењала веру; Храма Светог Пантелејмона, задужбине великог жупана Стефана Немање, са чудотворним извором на коме се Немањина војска 1189. године исцелила; ранохришћанске гробнице са фрескама у дворишту Енглеског дома (једног од најлепших бисера ранохришћанског фрескосликарства); остатке мартиријума са базиликом импозантних димензија, у градском насељу Јагодин мала, који је похаран за време великог хунског похода (441); Латинске цркве (Горњи Матејевац), једном од најлепших храмова касноантичког и рановизантијског стила у Европи.

1. Саборна црква
2. Црква Светих арханђела Гаврила и Михаила
3. Црква Светог Николе
4. Црква Светог Пантелејмона
5. Ранохришћанска гробница
6. Базилика са мартиријумом
7. Латинска црква у Горњем Матејевцу

ЈЕВРЕЈСКО КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ НИША

ЈЕВРЕЈСКО КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ НИША (3:30, са превозом)

Због свог географског положаја, Ниш је од давнина био раскрсница Балкана, град у који су водили и кроз који су пролазили многи путеви. Једним од тих путева, у првим вековима нове ере у Ниш су дошли и Јевреји. Предање казује да су први Јевреји населили Ниш након пада Јерусалима 67. године. У средњем веку, протерани сефарди из Шпаније и Португалије нашли су своје уточиште у овом граду. Први османски писани извори помињу Јевреје у Нишу 1651. године. Пола века након тога (1695) они су већ имали свој богослужбени простор и читаву махалу која се налазила у данашњем строгом центру града. У својој махали, Јевреји су имали школу (јешиву), обредно купатило и чак три гробља. Ослобођени Ниш од Османлија имао је чак 7% јеврејског становништва 1878. године.

Између два светска рата, нишки Јевреји остављају запажен траг у архитектури и култури града Ниша. Познати нишки сликар, Јеврејин Моша Шоамовић, почео је самосталне изложбе управо у Нишу; руски архитекта јеврејског порекла, Јулијан Ђупон, у Нишу је пројектовао и изградио преко 80 објеката; глумци Хајим Теста и Етелка Киш такође су оставили дубок траг у култури овог града. Најлепши бисер јеврејског наслеђа Ниша била је Синагога (1925) која се налази у строгом центру града. Нажалост, као и у већини градова окупиране Европе, током Другог светског рата јеврејска заједница је тешко страдала од нацистичког режима, те је укупно 360 њих побијено у холокаусту на брду Бубањ изнад Ниша.

У спомен сећања на ову истакнуту заједницу која је оставила неизбрисив траг у историји Ниша, група Niš is Big припремила је туру која обухвата посету Синагоги, Логору 12. фебруар, спомен-парку Бубањ и кући нишког Јеврејина Данила Мевораха, у којој се у време окупације налазио затвор Специјалне полиције (Гестапо). Тура сходно захтеву, може да укључи и обилазак јеврејског гробља у Нишу.

1. Синагога
2. Затвор Специјалне полиције у Нишу
3. Логор 12. фебруар
– Место првог масовног бекства заробљеника у окупираној Европи (12. фебруар 1942. године)
– Један од најочуванијих логора из Другог светског рата на Балкану
4. Спомен-парк Бубањ
– Једно од највећих стратишта из Другог светског рата на територији бивше Југославије

Т-ЗОНА

Т-ЗОНА (5:30, са превозом)

Због туристичке атрактивности великог броја споменика који се узајамно надовезују, данас спада у најпопуларнијe и најфреквентнијe туристичкe руте Ниша. У правцу исток–запад простире се од археолошког налазишта Медијана, које се налази на периферији града, до Трга краља Милана у центру Ниша. У правцу југ–север Т-зону попречно сече група споменика која почиње од Логора 12. фебруар на северу, а завршава се Саборном црквом у јужном делу Ниша. Ова тура подједнако је популарна код домаћих и страних туриста, јер пружа најатрактивнији увид у културно-историјско наслеђе Ниша. Томе доприносе бројни урбани садржаји, кафане, кафеи, галерије и продавнице које се налазе дуж читаве руте, због чега ће шетња Т-зоном и испунити већи део Вашег планираног дана.

1. Археолошко налазиште Медијана
– Резиденција римских императора
2. Ћеле-кула (1809)
– споменик из Првог српског устанка (1804–1813)
-Највећа грађевина од људских костију на свету
3. Пастеров завод
– Први завод превентивне медицине у Југославији
4. Зграда гимназије Бора Станковић/Стеван Сремац
5. Народно позориште
6. Споменик Весник победе/Моравац на коњу (Трг Краља Милана)
7. Споменик ослободиоцима Ниша
8. Синагога
9. Казанџијско сокаче
10. Археолошка сала Народног музеја
11. Саборна црква
12. Официрски дом
– Место на којем је најављено стварање Југославије (1914)
13. Тврђава
-Споменик обешеним Нишлијама (1821)
14. Бановина
-Споменици страдалима у НАТО агресији (1999)
15. Логор 12. фебруар
– Место првог масовног бекства заробљеника у окупираној 16. Европи (12. фебруар 1942. године)
– Један од најочуванијих логора из Другог светског рата на Балкану
17. Алтернативно: Чегар
– Место историјске битке (1809) из Првог српског устанка (1804–1813). Посета укључује паузу за краћи одмор.

НИШАВСКА ГРУПА

НИШАВСКА ГРУПА (4:00, са превозом)

На дужини од преко 10 км, Нишавску групу споменика чини осам туристичких локација из различитих историјских периода, почевши од касне антике па до 1999. године. Међу њима налазе се неке од највећих знаменитости и симбола овог града (Тврђава, Чегар, Логор 12. фебруар…). Ова група простире се на десној обали Нишаве и стратешки представља проширени северни крак матичне споменичне формације у Нишу (Т-зона). Због све веће важности коју северни делови Ниша имају, ову групу могуће је посматрати и као независну целину која даје својеврстан педигре деловима Ниша кроз које се простире. Разнолико историјско наслеђе, живе улице и добре кафане учиниће да главни део дана проведете у овом делу Ниша који по динамичном развоју предњачи у односу на све остале крајеве града.

1. Логор 12. фебруар
– Место првог масовног бекства заробљеника у окупираној Европи (12. фебруар 1942. године)
– Један од најочуванијих логора из Другог светског рата на Балкану
2. Бановина
3. Споменици страдалима у НАТО агресији (1999)
4. Тврђава
5. Базилика са мартиријумом
6. Ранохришћанска гробница
7. Енглески дом
8. Црква Светог Пантелејмона
9. Чегар
– Место историјске битке (1809) из Првог српског устанка (1804–1813). Посета укључује паузу за краћи одмор.

ПАЛИЛУЛСКА ГРУПА

ПАЛИЛУЛСКА ГРУПА (3:30, са превозом)

Палилулску групу чини низ од шест туристичких локација, смештених дуж готово читаве јужне стране Ниша. Иако на неким местима узамајно удаљене, те локације чине јасну споменичну композицију која формира јужни крак Т-зоне. Као и код Нишавске групе, ова група богата је бисерима који дају нарочит педигре културно-историјском идентитету овог града (Медијана, Ћеле-куле, Бубањ…).

Нарочита особеност ове групе јесте чињеница да се њен централни део налази на Палилули, најстаријем делу Ниша који је за време Османлија (1386–1878) сачувао хришћански и српски идентитет, са свим знаменитостима које такав карактер прате.

1. Спомен-парк Бубањ,
– Једно од највећих стратишта из Другог светског рата на територији бивше Југославије
2. Старо гробље
3. Црква Светог Николе
4. Ћеле–кула (1809)
– Споменик из Првог српског устанка (1804–1813)
– Највећа грађевина од људских костију на свету
5. Ратно гробље војника британског комонвелта на Делијском Вису
6. Археолошко налазиште Медијана
– Резиденција римских императора

НИШ У ВЕЛИКОМ РАТУ (1914–1918)

НИШ У ВЕЛИКОМ РАТУ (1914–1918) (3: 00, пешице)

Период када се име Ниша широм света најчешће помињало свакако је време Великог рата (1914–1918). Као ратна престоница земље која је лажно оптужена за покретање најкрвавијег светског конфликта до тада, Ниш је био поприште великих и значајних историјских догађаја не само за историју Балкана, већ и Европе. У овом граду српска влада је примила аустријску депешу у којој јој је објављен рат, самим тим она представља и званични почетак Великог рата. У Нишу су обнародовани и ратни циљеви Краљевине Србије која се обавезала на ослобођење Јужних Словена аустријске власти и тиме ударила темеље стварања Југославије (Нишка декларација). За ову туру, као и Т-зону, влада највеће интересовање међу страним туристима, нарочито због тога што је пуно јавних личности из разних европских и светских земаља у време Великог рата боравило и радило у Нишу. На тај начин видљива је и директна веза коју је Ниш током своје новије историје директно остварио са бројним народима и њиховим истакнутим припадницима.

1. Саборна црква
– Костурница српских свештеника из Великог рата
2. Кућа Попића
– Резиденција краља Петра Карађорђевића у Великом рату
3. Бећир-бејев конак
– Српска краљевска резиденција и руски конзулат (казивање, извори)
4. Официрски дом
– Место на којем је најављено стварање Југославије (1914) 5. Бановина
6. Капија смрти
– Костурница погубљених родољуба и учесника Топличког устанка (1917), јединог устанка у окупираној Европи током Великог рата.
7. Споменик Весник победе/Моравац на коњу (Трг краља Милана)
Алтернативно: Тврђава

ТВРЂАВА

ТВРЂАВА (1:30, пешице)

1. Хамам
2. Арсенал
3. Споменик краљу Милану и ослободиоцима Ниша 1877.
4. Рановизантијска улица
5. Бали-бејева џамија
6. Лапидаријумска збирка
7. Историјски архив
8. Џебхане
9. Капија смрти

ОСМАНСКИ НИШ

ОСМАНСКИ НИШ (3: 30, пешице)

Већ у првом веку након пада под Османлијама (14 в.), Ниш је врло брзо за нове господаре постао моћно упориште за њихово стремљење ка Централној Европи. Његов значај под Османлијама још више расте од прве половине 18. века, када добија масивну и пространу тврђаву, данас једну од највећих сачуваних османских фортификација на потезу од Калемегдана у Београду до Истанбула. Нишка тврђава, данас најпознатији симбол Ниша, обилује садржајем из османске ере који је адаптиран за нове функције (галерије, комерцијални простори…), док читав коплекс ове древне утврде представља свет за себе који ће Вас у потпуности изоловати од свега ван његових зидина.

Тура Османски Ниш обухвата шетњу по тврђави и њеној непосредној околини, уз пуно казивања о најзначајнијим епизодама из историје овог града под Османлијама. То се нарочито односи на Ниш под Османлијама у 19. веку, када је у време вестернификације Османског царства (1839–1878) овај град уживао репутацију праве оријенталне утопије.

1. Чегар
– Место историјске битке (1809) из Првог српског устанка (1804–1813). Посета укључује паузу за краћи одмор.
– Виник: битка за Ниш (1689) у историјским изворима
2. Ћеле–кула
– Споменик из Првог српског устанка (1804–1813)
– Највећа грађевина од људских костију на свету
3. Зграда гимназије Бора Станковић/Стеван Сремац
– Место на којем је изграђен први дом за незбринуту децу (ислахана) у Османском царству
4. Стара кућа Мишићевих
5. Бећир-бејев конак и српска краљевска резиденција
– Казивање, извори
6. Споменик обешеним Нишлијама (1821)
7. Тврђава
8. Ислам–агина џамија
9. Кућа Стамболијских
10. Казанџијско сокаче

БРЕЗЕ НА МОРАВИ – МЕСТА ГДЕ ЈЕ БРАТСТВО ВЕКОВИМА РАСЛО

БРЕЗЕ НА МОРАВИ – МЕСТА ГДЕ ЈЕ БРАТСТВО ВЕКОВИМА РАСЛО (2 дана, са превозом)

Ниш и његова околина чувају мноштво споменика који су сведоци вековне повезаности и једнодушности два братска словенска народа – руског и српског. Руски трагови у југоисточној Србији постоје још од времена османске владавине, као и након ослобођења (1878).

У српским ослободилачким ратовима почетком 20 века, велики број руских војсковођа, војника и лекара (њих око 80), боравило је и радило у Нишу заједно са санитетским возом који играо велику улогу у евакуацији болесника и рањеника.

Након Октобарске револуције (1917) и бекства из царске Русије, југоисточна Србија постала је уточиште и дом великом броју руских миграната. То су били махом официри-белогардејци, архитекте, лекари, правници и остали који су се сматрали ројалистима, али и бројна духовна лица (свештеници, монаси и монахиње) који су сматрани непријатељима бољшевистичког режима.

Дводневна тура тематски обухвата посету Манастиру Светог Романа (Ђунис), обилазак гроба пуковника Николаја Рајевског (прототипа грофа Вронског из Толстојевог романа Ана Карењина) и место његовог страдања на којем је подигнут руски Храм Свете Тројице (Горњи Адровац); Xрам Светих архангела у Делиграду у коме се налази спомен костурница и гробље ратника палих у бојевима од 1806. до 1918. године; Споменик палим Црвеноармејцима у Нишу, Народно позориште у Нишу и Споменик руским пилотима из Другог светског рата.

Другог дана планирани су обиласци места на којима је руско свештенство живело након доласка у Србију и у којима је оставило запажени траг: Манастир Ваведења Пресвете Богородице (Сићево), Манастир Свете Петке (Островица), Манастир Светог Димитрија (Дивљана), Манастир Темска и Манастир Светих Кирика и Јулите (Смиловци).

1. Спомен костурница и Xрам Светих архангела (Делиград)
2. Храм Свете Тројице (Горњи Адровац)
3. Манастир Покрова Пресвете Богородице (Ђунис)
4. Манастир Светог Романа
5. Споменик совјетским пилотима погинулим у савезничком нападу (7. новембар 1944)
– Догађај који је представљао почетак Хладног рата
6. Споменик палим Црвеноармејцима 1944 (Трг краља Александра)
7. Народно позориште
– Место које су посетили бројни великани руске уметности
8. Манастир Ваведења Пресвете Богородице (Сићево)
9. Манастир Свете Петке Иверице (Островица)
10. Манастир Светог Димитрија (Дивљана)
11. Манастир Светог Ђорђа (Темска)
12. Манастир Светог Кирика и Светог Јулите (Смиловци)
Алтернативно: шетња Нишком Бањом у повратку

ДУХОВНО НАСЛЕЂЕ ПОНИШАВЉА

ДУХОВНО НАСЛЕЂЕ ПОНИШАВЉА (1 дан, са превозом)

Понишавље је, због свог духовног наслеђа, у прошлости често називано Mалом Светом Гором, а Пирот, највећа варош у њему – Малим Јерусалимом. Кроз векове уз обалу Нишаве подизане су цркве и манастири, који и данас красе прелепе пејзаже понишавских планина. Осмочасовна тура Духовно наслеђе Понишавља обухвата обилазак Манастира Пресвете Богородице (Сићево), Манастира Свете Петке Иверице (Островица), посету пиротским црквама – Старој (Пазарској) и Саборној (Тијабарској), Музеју Понишавља (Пирот), Манастиру Светог Ђорђа (Темска), Манастиру Пресвете Богородице (Суково), Манастиру Јована Богослова (Поганово) и Манастиру Светог Кирика и Светог Јулите (Смиловци).

1. Манастир Ваведења Пресвете Богородице (Сићево)
2. Манастир Свете Петке Иверице (Островица)
3. Пазарска Црква Христовог рођења (Пирот)
4. Музеј Понишавља (Пирот)
5. Саборна црква (Пирот)
6. Манастир Светог Ђорђа (Темска)
7. Манастир Јована Богослова (Поганово)
8. Манастир Пресвете Богородице (Суково)
9. Манастир Светог Кирика и Светог Јулите (Смиловци)