НОВИ САД- ДУХ ЦЕНТРАЛНЕ ЕВРОПЕ И СРПСКА АТИНА У ЈЕДНОМ

Нови Сад други је град по величини у Србији, престоница АП Војводина, важно администартивно, културно, универзитетско и привредно средиште. Град је основан 1694. године као претежно српско насеље у сенци стратешки изузетно важне Петроварадинске тврђаве, која се у том тренутку налазила под аустроугарском влашћу. Прво име му је било Рацка Варош, а име Нови Сад (лат. Неопланта) добио је 1748. године, када му је царица Марија Терезија издала повељу и учинила га слободним царским градом. У њему су се временом населили и Јевреји, Мађари, Немци, Русини и други народи, а град је своју мултикултуралност и космополитизам сачувао до данас, упркос бројним искушењима историје.

Нови Сад карактерише специфична мешавина централноевропског културног и урбанистичког наслеђа са утицајима српске националне културе и православља. Архитектура града, посебно његових старијих делова, умногоме је веран сведок дубоко укорењеног хабсбуршког наслеђа, док су називи најзначајнијих установа културе, попут Матице српске или Српског народног позоришта, јасан показатељ огромног значаја града за културу и идентитет Срба. У целом 18. и делу 19. века Нови Сад био је највећи српски град, средиште националне културе и писмености, извориште прогресивних идеја, због чега још од тог времена носи име од миља: Српска Атина. Бројне сачуване аутентичне архитектонске целине, Петроварадинска тврђава, велелепни мостови на Дунаву, али и весели и срдачни Новосађани, аутентична музика и кухиња, учиниће Ваш боравак на северу Србије незаборавним.

Група The best of the Past стога је осмислила неколико варијанти тура које ће Нови Сад и његово пребогато културно и историјско наслеђе приближити Вама и омогућити Вам интензиван туристички и едукативни доживљај овог прелепог града. Пешачка тура центром града у трајању од 3 до 4 сата приближиће Вам бројне новосадске знаменитости, особености и легенде, а кроз уживање у спонтаној градској атмосфери и кухињи осетићете космополитски дух града. За оне знатижељније осмислили смо више варијанти тура са укљученим превозом, које подразумевају посету Петроварадинској тврђави, Сремским Карловцима, Националном парку Фрушка гора и појединим фрушкогорским манастирима.


АЛЕКСАНДРОВАЦ

Александровац Жупски се први пут помиње у Студеничкој повељи (1196), у којој је родоначелник лозе Немањића први пут писао о лепотама жупског виногорја. То је градић ушушкан у подножју најлепших планина Србије, између осталих и највише, Копаоника. Он од давнина носи епитет Океанија вина и љубави. Повољан географски положај утицао је да становници Александровца вековима гаје винову лозу, па су из тога проистекла најквалитетнија вина, не само у Србији, већ и широј околини Балкана. На основу тога, енолози који посете Александровац са задовољством уживају у чарима дегустације домаћих вина, где их, у пријатном окружењy домаћим специјалитетима, госте домаћини.

Од фантастичних пејзажа, преко чувене фонтане вина која се налази у самом центру градићa, до најпознатијих винских подрума, туристима је у понуди и обилазак средњовековног града Козникa, који се издиже изнад долине реке Расине и са ког се пружа поглед на читав Расински округ. Незаобилазна је и посета Музеју вина, Музеју града Александровца, као и панорамско разгледање најлепших пољана Србије. За страствене љубитеље вина ту је и манифестација Жупска берба, која се сваке године одржава крајем септембра и окупља туристе из читаве Европе.